top of page
Αναζήτηση
  • yousmile2

Safer Internet Day 2024

-για μια ακόμα δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του έτους, παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας για την ασφαλέστερη πλοήγηση όλων των παιδιών στο διαδίκτυο.



Η Εμμέλεια, η Μελίνα και η Αλίκη, ως μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Χαμόγελου του Παιδιού, παρουσιάσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο τις προτάσεις μας προς παιδιά και γονείς.


Αφορμή αποτέλεσε η περσινή μας έρευνα στις πλατφόρμες ανώνυμου chat, κατά την οποία με την επίβλεψη και την βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του "Χαμόγελου" πραγματοποιήσαμε 88 συνομιλίες με άγνωστους, ενήλικους άνδρες για να διερευνήσουμε τους τρόπους λειτουργίας αυτών των εφαρμογών και το κατά πόσον είναι εύκολο για να ένα παιδί να εκτεθεί σε κινδύνους στο internet.



Ένα χρόνο μετά, αναρωτιόμαστε: πού βρισκόμαστε τώρα; Γνωρίζουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους στο διαδίκτυο; Τι έχουμε να πούμε στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς;


Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις που διαμορφώσαμε εστιάζοντας στα θεμελιώδη, αναφαίρετα και κατοχυρωμένα δικαιωμάτα που όλα τα παιδιά έχουν:


-στην προσωπική ταυτότητα,

-στην ιδιωτικότητα,

-στην προστασία από την εκμετάλλευση,

-στην προστασία από την βία,

-στην προστασία από την σεξουαλική κακοποίηση.



·         ΠΡΙΝ σου συμβεί κάτι τέτοιο:  Κάνε block. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι προσοχή και βοήθεια, οι συνομιλίες με αγνώστους στο internet δεν είναι αυτό που ζητάς. Ακόμη, αγνόησε αυτούς που σου στέλνουν. Δεν είναι φυσιολογικό ένας ενήλικας να στέλνει μηνύματα σε ένα παιδί. Και τέλος, πες το σε κάποιον μεγαλύτερο.

 

 

·         ΟΤΑΝ σου συμβεί κάτι τέτοιο: Αν το περιεχόμενο της συζήτησης σε κάνει να νιώθεις άβολα, σταμάτα να απαντάς. Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις report και block. Μην στέλνεις ποτέ προσωπικά δεδομένα. Αυτό που συμβαίνει είναι επικίνδυνο. Επομένως, ανάφερέ το σε κάποιον που να μπορεί να σε βοηθήσει. (ενήλικες που εμπιστεύεσαι, δίωξη, 1056).

 

·         ΑΦΟΥ σου συμβεί κάτι τέτοιο: Μην ντρέπεσαι, δεν είσαι μόνο σου. Δεν φταις εσύ για αυτό που συμβαίνει. Κάλεσε τη 1056 για να πάρεις οδηγίες. Μη φοβάσαι να μιλήσεις- υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν. Αν το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και αν υπάρχει υλικό στο διαδίκτυο, να κινηθείς νομικά και να το καταγγείλεις στην αστυνομία. Μην φοβάσαι τα μάτια του κόσμου.


Πρώτα έρχεται η δική σου ασφάλεια!

 

ΠΡΟΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:


Για την αντιμετώπιση του φαινομένου:


·         Όχι ακραίες συμπεριφορές! Να έχετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας και άνεση. Ειδικά στην εφηβεία, τα παιδιά έχουν ανάγκη να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν πλατφόρμες επικοινωνίας.

·         Αν δεν έχετε εμπειρία σχετικά με το διαδίκτυο, να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό πρώτα (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, Δίωξη, 1056)

·         Μιλήστε με το παιδί σας για αυτό που βιώνει, και συμβουλευτείτε μαζί ψυχολόγο αν χρειάζεται

·         Μη νιώθετε ένοχοι. Υπάρχουν πράγματα που δύσκολα ελέγονται, το παιδί σας δεν είναι προέκταση του εαυτού σας και μια δύσκολη κατάσταση δεν είναι δική σας αποτυχία. Όλα μπορούν να επιλυθούν!


Για την πρόληψη του φαινομένου:


·         Να μένετε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου

·         Να φροντίζετε να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας! (επιβεβαίωση, επιβράβευση, προσοχή)

 

Σας ευχαριστούμε!


42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page