top of page
Αναζήτηση
  • yousmile2

Youth Engaged for Mental Health: Το Youth Team στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!



H Ομάδα Νέων -Youth Team- από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -που είναι αφιερωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των νέων σε όλη τη χώρα- συναντήθηκε με την ομάδα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του Π.Ο.Υ. (WHO) στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ποιότητα της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε διεξοδικά για τους τομείς δράσης και διερευνήσαμε πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας.


Ακόμη, παρουσιάσαμε τη συνολική μας άποψη για την πρόσβαση των νέων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς και τη μέθοδο με την οποία διερευνήσαμε την κατάσταση. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις που κατέληξαν για τη βελτίωση, τη διεύρυνση της προσβασιμότητας και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των νέων, των υπηρεσιών αυτών.



Οι προτάσεις μας ως Youth Team:


  1. Χαρτογράφηση των διαθέσιμων πόρων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Δημιουργία ενός ευρετηρίου για τη διευκόλυνση της αναζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας με βάση το προφίλ και τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

  2. Δημιουργία δικτύου εθελοντών-ιδιωτών θεραπευτών και ψυχιάτρων που προσφέρουν δωρεάν ώρες θεραπείας στο κοινό.

  3. Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να μειωθούν οι ώρες αναμονής.

  4. Επιβολή συνεκτικών και αυστηρών πρωτοκόλλων, καθώς και καθορισμένων πόρων για άτομα ηλικίας 16-18 ετών που έχουν ανάγκη ψυχικής υγείας.

  5. Παροχή επικαιροποιημένης κατάρτισης για κάθε υπεύθυνο (εκπαιδευτικούς, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.), ώστε να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη διαχείριση κάθε κρίσης ψυχικής υγείας που μπορεί να προκύψει. Επιπλέον, για να έχουν υπόψη τους τυχόν ανάγκες που μπορεί να έχει κάποιος κατά την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας.

  6. Παροχή σχολικών δραστηριοτήτων σε όλες τις τάξεις σχετικά με διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας -αυτοεκτίμηση, αυτογνωσία κ.ά.- που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές, μέλη του προσωπικού).

  7. Συνεργασία με εταιρείες δημόσιων μεταφορών για την προώθηση υλικού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων ψυχικής υγείας και τις πρώτες βοήθειες.

  8. Προώθηση και επιβολή τοπικών ομαδικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα διοργανώνονται κοινωφελείς δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των κατοίκων.

  9. Παροχή εντύπων ανατροφοδότησης σε κέντρα ψυχικής υγείας, νοσοκομεία και στο διαδίκτυο, τα οποία θα συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ψυχικής υγείας, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες του κοινού στην Ελλάδα.




Κοινός στόχος και των δύο ομάδων, είναι η ενδυνάμωση της φωνής των νέων και δυνατότητα επιρροής μας σε πολιτικές και πρωτοβουλίες με άμεσο αντίκτυπο σε εμάς και τις ζωές μας, ώστε να χαραχθεί ένας δρόμος προς ένα συμπεριληπτικό και δίκαιο μέλλον για όλους.


Τέλος, ως Youth Team προτείναμε ιδέες για περεταίρω συνεργασία μεταξύ Π.Ο.Υ. (WHO) της Αθήνας και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα την ομάδα του ΠΟΥ.


Stay tuned!

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page