top of page
Αναζήτηση
  • yousmile2

Eurochild Children's Council: Το YouSmile ταξιδεύει στις Βρυξέλλες!

-από την YouSmiler και μέλος της Ομάδας Δικαιωμάτων, Άννα


Ένα ταξίδι στο εξωτερικό θεωρείται από τους περισσότερους μία από τις ομορφότερες εμπειρίες, πόσο μάλλον όταν αυτό αποτελεί την αρχή για κάτι καινούργιο. Έτσι και για εμένα η επίσκεψη στις Βρυξέλλες, τον Μάιο του 2022, ξεκίνησε με τον εθελοντισμό στο YouSmile και την Ομάδα Δικαιωμάτων του Χαμόγελου του Παιδιού έναν χρόνο νωρίτερα- τον Μάρτιο του 2021. Το ταξίδι μου στο Eurochild Children’s Council, το οποίο από την πρώτη στιγμή ήξερα πως θα μου προσφέρει πλούσιες αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής.


Μία από τις ευκαιρίες που μου δόθηκε στην αρχή του 2022, ως μέλος του YouSmile, ήταν να υποβάλλω αίτηση και να επιλεγώ ως μέλος του Eurochild Children’s Council Το Εurochild είναι ένα δίκτυο οργανισμών με στόχο την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το Eurochild Children’s Council είναι μία ομάδα 12 παιδιών από χώρες της Ευρώπης.


Αρχικό σταθμό της επίσκεψής μας αποτέλεσε η συζήτηση και η ανταλλαγή σκέψεων για τα δύο χρόνια που ακολουθούν. Ανταλλάξαμε τις βλέψεις και τις προσδοκίες μας όχι μόνο για τη συνεργασία μας με το Eurochild, αλλά και για τη μεταξύ μας επικοινωνία και σχέση, και συμμετείχαμε σε μία ποικιλία δραστηριοτήτων, με στόχο τη σύσφιξη και την εξοικείωση των μελών της Ομάδας.



Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να συζητήσουμε για τα ενδιαφέροντα μας, και εν τέλει να κατασταλάξουμε στα θέματα με τα οποία θέλουμε να ασχοληθούμε για τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην εποχή του κορονοϊού, το εκπαιδευτικό σύστημα, η παιδική εργασία και οι διακρίσεις στον επαγγελματικό τομέα. Για να επιτελέσουμε το έργο που προσδοκούμε και να είμαστε αποδοτικοί σε αυτό που κάνουμε, ο ακρογωνιαίος λίθος είναι να μπορούμε να έχουμε μία συνεργασία βασισμένη σε σωστά θεμέλια, τα οποία θεωρώ πως τέθηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη μας γνωριμία.


Αδιαμφισβήτητα, παράδειγμα αυτού αποτελεί η προηγούμενη Ομάδα, της οποίας τα μέλη, παρά τις συνθήκες της πανδημίας η οποία τους στέρησε τις διά ζώσης συναντήσεις, ήταν εξαιρετικά δεμένοι και φαινόταν πως έχουν συνάψει φιλίες ανεκτίμητης αξίας. Παρόλο που αποχωρίστηκαν ως Ομάδα, είμαι σίγουρη πως δε θα αποχωριστούν ως φίλοι, κάτι το οποίο προσδοκώ και για τη δική μου συμμετοχή στο πρόγραμμα.


Παράλληλα, ένα επίσης αξιοσημείωτο κομμάτι ήταν η συμμετοχή μας σε workshopsκαι εκπαιδεύσεις αναφορικά με τον ρόλο των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, καθώς και τις διαφορές αυτών των δύο. Επιπλέον, συζητώντας με μέλη του ManagementBoard του Eurochild ενημερωθήκαμε και για τη συνεργασία του Οργανισμού με αυτά. Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκεφτήκαμε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, περιηγηθήκαμε στους χώρους του και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του αλλά και την εξέλιξή του ανά τον χρόνο.


Η τελευταία μας δραστηριότητα στις Βρυξέλλες, ήταν η συνάντηση με τη Marie Cecile Rouillon, τη Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού (European Commission Coordinator for the Rights of the Child). Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί της για τον ρόλο των Δικαιωμάτων στην Επιτροπή, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για το EU Strategy on the Rights of the Child και το Child Guarantee. Προσωπικά, το θεώρησα το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ταξιδιού, καθώς αναλύσαμε τη σημαντικότητα υιοθέτησης μιας στρατηγικής για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ήρθαμε σε επαφή με τις πρακτικές λεπτομέρειες, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και διοργάνωσης μίας τέτοιας στρατηγικής, αλλά και το πώς μπορεί να διαδοθεί για να πετύχει τον στόχο της.




Η πρώτη ευκαιρία να μοιραστούμε με όλους τους συνεργαζόμενους οργανισμούς το όραμά μας, δόθηκε σε εμένα και τη Rayaa, εκπρόσωπο της Ιρλανδίας, καθώς η Ομάδα μας ψήφισε να την εκπροσωπήσουμε στο ετήσιο General Assembly του Eurochild, το οποίο φέτος έλαβε χώρα διαδικτυακά. Στο General Assembly παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται το Eurochild. Κατά τη διάρκεια του, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την εμπειρία μου στις Βρυξέλλες αλλά και τους στόχους μας ως μέλη του ECC.



Μία ακόμα αντίστοιχη ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου, παρουσιάστηκε στο μηνιαίο Newsletter του Eurochild για τον μήνα Ιούλιο, όπου συμπεριλήφθηκε το άρθρο μου για τη σημασία του Child Participation:


The Importance of Child Participation - Anna

Children's opinions and voices have always been of less importance, with the common assumption that adults always know better. However, lately, more and more chances for children to participate in the decision-making process have appeared. While the final goal, which is for children to have a permanent and active role in such procedures, has not been yet reached, a question that concerns people who have not familiarized themselves with child participation as a concept is: "Why is it so important? Aren’t children's rights already being fairly represented?"

Child participation is a concept that provides young people the opportunity to be actively involved in matters that concern their future. That is why when it comes to topics that directly affect children, it is only natural that their opinions must be the ones with the highest gravity. It is of utmost importance that children representation is present during negotiations for important governmental policies or decisions in order to achieve the protection of their rights. Children get to have a role as agents of transformation with the capability to improve and build a strong and supportive community for everyone.


Από την επιστροφή μας από τις Βρυξέλλες έως τώρα, έχει ακολουθήσει μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων. Αυτές αφορούν κυρίως τη συμμετοχή μας στις επερχόμενες δράσεις και εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουμε το Φθινόπωρο. Προς το παρόν, έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή μας στο Safeguarding Global Summit, μία διαδικτυακή εκδήλωση διοργανωμένη από τον οργανισμό Keeping Children Safe. Η συμμετοχή του ECC συμπεριλαμβάνει ομιλίες από τέσσερα παιδιά της Ομάδας, οπού το καθένα αναλύει μία διαφορετική διάσταση του child safeguarding. Η δικιά μου ομιλία, αναφέρεται στη δημιουργία προσφιλών περιβαλλοντων, για την ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια τους.


Το ταξίδι στις Βρυξέλλες σήμανε για εμένα την αρχή για ένα όμορφο ξεκίνημα σε ένα πρόγραμμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φωνή του παιδιού και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του. Ξεκινώντας από τη συμμετοχή μου στο YouSmile και τις ευκαιρίες που μου έχει προσφέρει να εξελιχθώ, με χαροποιεί το γεγονός πως με τη συμμετοχή μου στο Eurochild, έχω την ευκαιρία να διευρύνω το έργο του και να μοιραστώ το όραμα του Χαμόγελου, υποστηρίζοντάς το ενεργά.


Με τα παιδιά του ECC, συνεργαστήκαμε και συμμετείχαμε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων, που γέμισαν τις μέρες μας σε μία από τις πιο υπέροχες χώρες της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί μία από τις ομορφότερες αναμνήσεις μου και σίγουρα με γέμισε ανυπομονησία για τη συνέχεια της εμπειρίας μου στο Eurochild Children’s Council!


Άννα, YouSmiler

43 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page